Az Unicum szilva igazán karakteres, mégis gyümölcsösen lágy ital, ami tökéletes választás egy kisebb családi eseményen. Ez a különleges magyar ital ötvözi az eredeti Unicum fűszeres, kesernyés világát az érett szilva édes és gyümölcsös ízével. Nemcsak önmagában, de koktélokban és ételekben is izgalmasan használható. Az Unicum Szilva a legendás magyar gyógynövénylikőr továbbgondolt változata, amit érlelt szilvával és tölgyfahordós technológiával tettek még gazdagabbá.
A Zwack család hagyományos receptje szerint készült ital az Unicum keserű karakterét ötvözi a szilva lágy édességével, így hozva létre egy egészen egyedi ízvilágot. A különlegessége abban rejlik, hogy nemcsak szilva aromát adnak az italhoz, hanem valódi aszalt szilvát érlelnek együtt az itallal együtt, méghozzá tölgyfahordóban. Ez a módszer mély, gazdag, kicsit karamellás, mégis friss gyümölcsös karaktert kölcsönöz az italnak.
Az Unicum szilva ízvilága valóban édes és keserű egyszerre?
Igen, ez valóban igaz, azonban az egyik legnagyobb erőssége az ízek egyensúlya. Már az első kortynál megjelenik az italra jellemző fűszeres, gyógynövényes, enyhén keserű alapíz, amit szinte azonnal követ az aszalt szilva telt, selymes édessége. Az ital közepesen testes, de nem túl nehéz, éppen megfelelő egy hűvös őszi estén vagy nyári koktél alapjaként. Az illata is figyelemre méltó, ami gyümölcsös, enyhén fás, fűszeres, kis mézes aláfestéssel. A lecsengése hosszú, sima és meglepően lágy, nem hagy erős alkoholos utóízt. Ezért sokan azok közül is kedvelik, akik az eredeti Unicumot túl erősnek találják.
Mire használható még?
Bár az Unicum Szilva önmagában is kiváló (jéghidegen vagy szobahőmérsékleten), rengeteg más felhasználási módja is van.
– Az Unicum Szilva kiváló alap a különleges, karakteres koktélokhoz.
– Ha szeretsz kísérletezni a konyhában, akkor tökéletes lehet édességekhez is.
– Sós ételekhez is passzol. Különösen jól illik sertés- vagy kacsasültekhez, ha szilvás vagy hagymás mártás készül mellé.
Miért számít olyan népszerűnek az Unicum szilva?
Azért lett igazi sikertermék, mert egyensúlyt teremt a hagyomány és a modern ízlés között. Az eredeti Unikum markáns, férfias karakterét megszelídíti a gyümölcsös édesség, így szélesebb közönséget tud megszólítani. Nők és férfiak egyaránt kedvelik, különösen azok, akik szeretik a különleges, prémium italokat.
Ráadásul magyar termékről van szó, ami mindig plusz pont, mivel a Zwack márkanév több generáció óta megbízható minőséget jelent.
Az Unikum Riserva is rendkívül népszerűnek számít
Kevés olyan ikonikus ital létezik Magyarországon, mint az Unikum. Ez a sötétbarna, gyógynövényes likőr nemcsak a magyar kultúra része, hanem nemzetközileg is elismert különlegesség. A klasszikus változaton túl, ma már többféle variációja is létezik. Ezek közül pedig kétségkívül az egyik legkülönlegesebb az Unikum Riserva. Fontos kiemelni, hogy ez egy prémium ital, ami nemcsak a Zwack-hagyományokat őrzi, hanem új szintre emeli az élményt.
Honnan ered az Unikum?
A legenda szerint, 1790-ben született meg az első recept, amikor dr. Zwack, a Habsburgok udvari orvosa egy gyomorerősítő italt készített II. József császárnak. A császár állítólag így reagált: „Das ist ein Unikum!” – vagyis: ez egyedülálló! Innen ered a név és innen indult útjára az ital. A Zwack család azóta is a hagyományos recept alapján készíti a likőrt, aminek több mint 40 gyógynövény az alapja, közöttük titkos fűszerek és gyökerek, amik évszázadok óta változatlanul szerepelnek az összetételben.
A Zwack család neve szorosan összefonódik az Unicum márkával. A gyártás hivatalosan 1840-ben indult el, amikor Zwack József megalapította a likőrgyárat Budapesten. A cég gyorsan hírnévre tett szert Európa-szerte. A 20. század viharai azonban a Zwack családot és a vállalkozást sem kímélték, mivel a gyárat államosították, a család emigrált, de a receptet sikerült kicsempészni. Zwack János később visszatért és újraindította a gyártást, így az Unikum a kitartás és hűség szimbóluma is lett.
Mit kell tudnod a Riserva-ról, milyen az ízvilága?
Az Unikum Riserva a klasszikus ital prémium változata. Az egyedisége abban rejlik, hogy a hagyományos gyógynövényes elixírt két különböző hordóban érlelik. Az egyik a tölgyfahordó, amiben a klasszikus Unicum is pihen. Ez adja meg az ital jellegzetes, kissé füstös, fás karakterét. Tokaji aszús a másik hordó, ami viszont különleges édességet és gyümölcsösséget kölcsönöz a likőrnek. Ez a kettős érlelés rendkívül gazdag, mély és komplex ízvilágot eredményez. A Riserva kevésbé keserű, mint a klasszikus, ugyanakkor sokkal selymesebb és lágyabb, miközben megőrzi az eredeti karakterét.
Az Unikum Riserva íze igazán különleges. A korty elején érezhető a mézes, aszús édesség, majd jön a gyógynövények fűszeres, kesernyés, földes karaktere, a végén pedig megmarad egy hosszú, meleg, barrique-os lecsengés. Az illatában felismerheted a tölgyfa, a mazsola és a szárított gyümölcsök jegyeit, ami igazán különlegessé és ünnepivé teszi az élményt. Ajándékba és baráti összejövetelekre is tökéletes választás.